Писмо наших школских педагога упућено ђацима

Стручна служба, 16.04.2020.године

Уводна реч:

Поштована децо,

Завршава се и ово треће тромесечје. Овога пута у мало измењеним условима. Све похвале за ученике који су вредно радили и учили. Они који су били опоменути од својих настaвника, треба да се потруде да више раде у наредном периоду. 

Припремили смо и одабрали за вас списак игара, прочитајте их и надамо се да ће вам се свидети. Одморите се од телефона и рачунара.

Ево и једног вама познатог стиха Љубивоја Ршумовића:

“Деца могу да полете

треба само да се сете

треба само да пожеле… “

Лепо проведите предстојећи Васкрс са својом породицом!

 

Савети за забавно и корисно испуњавање слободног времена:

ИГРЕ ЗА ДЕЦУ

 

За дете, игра је важан део живота, основни начин на који дете упознаје свет, упознаје себе и гради односе са другим људима. Игра једнако може помоћи и деци и одраслима да се осете моћно, да буду активни и креативни, да истражују, стварају, испробавају, мењају, заједно уче и померају границе могућег. У заједничкој игри можемо боље разумети и подржати једни друге и стварати драгоцена заједничка искуства која су већа лекција од било каквог уџбеника.

У тренутној ситуацији кућне изолације, деца не могу проводити време са својим другарима вршњацима, зато смо припремили неколико идеја за различите игре које родитељи могу играти  са децом заједно код куће. Важно је да не заборавимо, игра не треба да буде дужност, већ забава за дете и родитеља једнако. Надамо се да ћете међу овим предлозима пронаћи игре које ће и за вас и за ваше родитеље бити инспирација и подстаћи вас да стварате драгоцена искуства заједно.

 

ПРОВЛАЧЕЊЕ

Потребан материјал: Ластиш/канап

Искористите кутак у кући који се мање користи, део терасе, ходника или дворишта и направите простор за игру провлаћење. Ластиш или канапе испреплетано вежите за намештај или преграде где ће бити сигурно закачен (нпр. За кваку од врата, ограду од терасе, дрво у дворишту…), све док не добијете мрежу. Покушајте да се провлачите кроз мрежу а да не додирнете канап. Имате право на три грешке. Свако од играча може да се врати у игру ако након три грешке уради нешто што од њега траже остали играчи. То је улазна карта за повратак у игру!

 

ЛОПТА У ЛАВИРИНТУ

Потребан материјал: Изолир трака, сламчице, лоптица за стони тенис

Изолир трака је практична за исцртавање различитих линија на поду. Може се направити читав лавиринт. Играч онда дува уз помоћ сламчице лоптицу за стони тенис и треба да нађе излаз. Ова игра се практично састоји из два дела. Први део када треба да се открије путања која води до излаза, а други део јесте дување кроз сламчицу одговарајучим интензитетом, а да лоптица остане на путањи. Уколико лоптица скрене са путање, ван исцртаних линија, играч се враћа на почетак и чека свој ред. Заиста није лако, пробајте!

 

КАРТОН-КОШ

Потребан материјал: картонске амбалаже од јаја, боје(фломастери, водене боје), лоптице или згужвани папири

Картонске амбалаже од јаја обојите различитим бојама, тако да свака рупа или низ рупа буде другачије боје. Свака боја носи одређен број поена. Поставите обојене картоне на различите удаљености и покушајте лоптицама или згужваним папирима да погодите рупе и тако сакупите што више поена.

 

НАЈДУЖА РЕЧ

Потребан материјал: Велики папир или старе новине, маказе, оловка

Исеците папир на више мањих папирића или од картонске кутије направите картонске картице. На сваком папирићу или картици напишите по једно слово, а затим све папириће помешајте заједно. Уколико код куће имате неки стари часопис/новине можете слова исећи из текста уместо да их сами пишете на папириће. Сваки учесник у игри извлачи одређени број слова и за одређено време које договорите треба да састави најдужу реч од слова које је извукао. Победник рунде је онај који састави најдужу реч, а победник целокупне игре је онај који има највише добијених рунди. Игра се завршава онда када више не буде слова за извлачење. Након што сте сакупили већи фонд речи, можете заједно осмислити кратку причу служећи се њима.

 

ОЛИМПИЈСКЕ ИГРЕ

„Олимпијске игре“ немају тачно одређена правила, већ се прилагођавају вашим кућним условима и средствима која су вам на располагању.

Одаберите просторију у вашем дому у којој имате највише празног простора, или у којој лако можете померити комаде намештаја како бисте направили више места. У договору са децом одлучите које ће активности сачињавати вашу Олимпијаду:

 • Узмите малу лопту или згужвани комад хартије и осмислите што више начина на које се можете добацивати;
 • Такмичите се ко ће да уради више чучњева – или ко може дуже да скакуће као жаба;
 • Можете заједно научити да урадите стој на рукама, колут унапред или уназад, свећу, звезду или шпагу;
 • Можете на тепиху назначити раздаљину и такмичити се ко ће више да скочи у даљ.

 

Ову игру можете изводити и у дворишту.

 

 

 

ШКОЛИЦЕ

Две су врсте школица. Једна изгледа као правоугаоник подељен на осам симетричних квадрата, док другу чине: најпре два поља – једно иза другог, у трећем реду су опет два поља – али једно поред другог, па опет само једно, и на крају поново два поља у једном реду.  Понегде деца цртају седам, осам или десет поља, зависно од “традиције”. Ово је идеална игра за лепо време у дворишту. Када се нацрта мрежа, потребно је нешто што ће деца да бацају – рецимо каменчић, који се редом баца од првог до последњег поља, обележених бројевима, а дете до обележеног поља скаче на једној нози. Победник је онај ко не спусти другу ногу, погоди поље које је на реду и не стане на нацртани оквир. Игрица је одлична за развијање осећаја за простор, прецизност и јачање зглобова и мишића ногу.

 

КО САМ ЈА?

Игра у којој могу учествовати најмање две особе. Једна особа замишља неку личност (историјску, јавну било које врсте) коју ће друга особа представљати. Друга особа треба да погоди која је замишљена личност. То открива постављањем питања на која се може одговорити са да или не, попут: Да ли сам мушко? Да ли имам плаву косу? Да ли сам стара? Да ли сам глумица?

Уколико има више играча, сви осим особе која погађа загонетну личност, одговарају на питања.

 

Поред наведених игара можете се играти и неких вама већ познатих игара.Ми ћемо их само набројати:

 • Кликери
 • Ластиш
 • Прескакање вијаче
 • Игра са обручем
 • Шуга
 • Тапкање
 • „Ћорава бака“
 • Глуви телефони
 • Занимљива географија
 • Стони тенис
 • Све игре са лоптом
 • Вожња бицикла и тротинета
 • Друштвене игре

Стручна служба ОШ”Топлички хероји” Житорађа