Међународни дан борбе против вршњачког насиља”Дан розе мајица”

Сандра Калеци, 24.02.2021.године
2007. године, један дечак у Kанади дошао је у школу у розе мајци да би пружио подршку својој мајци која је боловала од рака. Наишао је на злостављање од стране својих другова баш због те мајице. Активисти су одмах педесет розе мајци поделили његовим вршњацима, а већ следеће године и сам премијер званично је прогласио обележавање Дана борбе против вршњачког насиља. Розе мајца постала је симбол толеранције, поштовања различитости и отпора насиљу сваке врсте.
И наша школа у Доњем Црнатову дала је свој допринос овој борби. Ученици осмог разреда и наставница Јелена, приказали су кроз форум театар својим друговима неколико непријатних ситуација у којима се свакодневно можемо наћи. Тако смо научили да разликујемо случајности, незгоде и планско физичко и ментално насиље.
Наставница Марија са својим ученицима обојила нам је дан у розе својим креативним решењима у облику мајци. На њима смо писали поруке подршке и савете својим друговима који можда пролазе кроз тежак период и којима треба другарска реч.