Ларма у Глувом Потоку

Данијела Цветковић, 07.11.2022.године

На територији општине Блаце у селу Пребреза, налази се Глуви Поток, палеонтолошки локалитет који је једини у Србији стављен под заштиту уредбом Владе РС 2009. године, као заштићено природно добро од изузетног значаја. У оквиру пројекта који ове године носи назив Ларма у Глувом Потоку и који је организовао Народни музеј Топлице, овај значајни локалитет су 28. октобра посетили и наши ученици. Како је истакла Јулка Кузмановић Цветковић, археолог Народног музеја Топлице, ово је један од боље оцењених пројеката. Има за циљ боље упознавање основаца са Глувим Потоком, тако да је тог дана локалитет посетио велики број ученика и наставника из четири основне школе у Прокупљу, као и из школа из Блаца, Куршумлије и Житорађе.

Ученици су имали прилику да виде како се користи приручна лабораторија, а Раде Ракоњац из Пребрезе, локални шумар и мештанин, говорио је о томе како је откривао Глуви Поток. У пројекту су учествовали и професори из Природњачког музеја у Београду, Сања Алабурић, Драгана Ђурић, Биљана Митровић и Бранко Радуловић. Из Народног музеја Топлице из Прокупља, присуствовали су Јулка Кузмановић Цветковић, Сања Црнобрња и Магдалена Селаковић. Захваљујући преносивој лабораторији ученици су могли да врше права мала истраживања. Фосили пронађени на овом локалитету датирају од пре 10 до 16 милиона година, што много говори о његовом значају и потреби да се очува.

У пројекту су учествовали ученици наше школе Марта Станковић и Марко Стојиљковић са својим наставником Браниславом Стојановићем. Пренели су нам најлепше утиске.