Европски дан језика

26.09.2019.године

У организацији наставника страних језика наше школе, Дан језика обележен је писањем и читањем порука, у којима су ученици од петог до осмог разреда представљали себе на различитим језицима Европе и света.

Израђиване су и заставе земаља чији се је језик зачуо тога дана у нашој школи. Било је веома занимљиво видети, чути и научити још понеку нову реч, поздрав, зaхвалност…

 

Шта је Европски дан језика?

Захваљујући првобитном успеху Године језика, Савет Европе је установио 26. септембар као  Европски дан језика.

2001. година, Европска година језика, заједнички организована од стране Савета Европе и Европске Уније, успешно је укључила милионе људи из 45 држава учесница. Активности Европске године језика славиле су језичку разноликост Европе и промовисале учење језика.

  1. Информисање јавности о значају учења језика и проширивање палете језика у циљу повећавања степена вишејезичности и међукултуролошког разумевања;
  2. Промовисање језичког и културолошког богатства Европе, које мора бити очувано и развијано;
  3. Подржавање целоживотног учења језика, како у оквиру школа, тако и ван њих, било за потребе школе, посла, мобилности или из задовољства и за  размену искуства.

26. септембра 2011. обележена је десетогодишњица Европског дана језика (ЕДЈ), прослављена како у Савету Европе, тако и у 47 држава чланица.