Број Пи и ми

Марија Спасић, 14.03.2019.године

Како сте ви провели 14. март? Сасвим обичан мартовски четвртак? Заправо, овај дан је у свету математике Дан Д. То ће вам рећи свет, рећи ће вам и школарци осморазредног одељења у Доњем Црнатову који су величаво прославили овај дан – Дан броја π.

Ако вас буни откуд да један број буде светски слављен и добије читав један слављенички дан ( који је очито варијација бројева који чине Пи – 14.3. – а с обзиром да се у страној форми за датирање – месец пише пре дана, добијамо – 3,14 – Пи сведен на две децимале), нудимо вам кратак подсетник. Мистериозно Пи као појава потиче још из старог века и света – Пи је математичка константа која представља однос обима и пречника круга, ирационалан број и његова приближна вредност износи – 3,14159, приближна јер има бесконачни број децимала које су још Стари Грци покушавали да израчунају. Данас су истраживачи дошли до више трилиона његових децимала и пажња математичара, научника не јењава и даље.

Пи је интригантан број и ђацима, доказано. Слављенички Дан броју Пи у нашој школи у Доњем Црнатову, организовала је и са својим ђацима спровела, управо, професор математике и креативац , Марија Спасић. Менторку и ђачку екипу  бодрио је  цели наставни тим школе на челу са најагилнијим вођом тима, неуморном у креативно-наставним подузећима и врховним мотиватором нашег школског народа, директорком Сандром Калеци.

Дан броја Пи осмишљен је и изведен као низ акција менторке -проф. Спасић и ученика седмог и осмог разреда, припреман данима раније, те је читав подухват нарастао до размера и форме савремене пројектне наставе. Ђачки део посла био је – сакупљање занимљивости о броју Пи; самог 14.3. је направљен низ децимала у форми летака и исти су полепљени по школском зиду у ходнику школе; изведено је и групно фотографисање “живог броја”  Пи – ђаци су формирали облик ове ознаке, израђен је и спомен-пано. Професорка, ауторка догађаја, приредила је пригодно предавање и савремену презентацију путем рачунара и пројектора.

За пун угођај и доживљај о изведеној креативно-математичкој акцији наше школе – погледајте приложене фотографије, речитије од самих речи.

Извештава: ИКТ тим