Хор „Бисери“ – ЦРКВЕНИ ХОР „БИСЕРИ“- ЖИТОРАЂА

Ако Вас нешто пут нанесе до Топлице, до Житорађе, чућете их на сваком кораку, песму им и славу. Препознаћете их по таленту, по песмама и елану што не пролази. Наши, а већ знани широм земље – Хор „Бисери“ постали су амблем овог места и наше школе. Хор чине ђаци, а хором диригују, односно менторишу – људи од духа и вере, вероучитељи, исконски посвећеници.

*Школа је неизмерно поносна на овај непроцењиви бисер у својим редовима, бисер од духа, душе, спој вере и аутохтоне традиције, од духовних и етно нота,  од дечијег талента и менторског слуха и такта да их препозна, окупи, поучи и  ободри да унисоно, божанствено поју и плене. А та се песма чује диљем наше земље, одавно је надрасла само нашу домаћу средину и терен. „ Бисери“, хвала вам што сте светски, а наши 😉 Школа препушта реч идеологу “Бисера” – нашем колеги – вероучитељу и песнику, Горану Попу Антанасковићу, да представи своје пулене и њихове радне подвиге:

” Црквена општина Житорађа
13.05.2016

С Божјом помоћу школске 2011/2012. септембра месеца,  ученици Веронауке у ОШ „Топлички хероји“ у Житорађи су на самом почетку школске године, неколико ученика тада петог и трећег разреда, изразили жељу да певају у хору у оквиру ваннаставних активности Верске наставе. Наравно да смо одмах кренули са радом. Вероучитељ је осмислио програм рада на основу претходних година у којима је рад на том пољу дао добре резултате. Овом приликом неке ствари су се уклопиле другачије у односу на претходне генерације. Скоро цела група која се тада одлучила да пева духовне и црквене-литургијске песме, испоставило се да је пуна  изузетно талентованих, одличних слухиста и ритмичара. Неколико њих су заиста вансеријски таленти, који су чак превазилазили свог вероучитеља, тако да смо много пута учили једни од других.
Име хора је настало на мало неуобичајен начин, наиме, после неколико имена која су била у оптицају, једног дана је на фејсбуку осванула група са називом Црквени хор „Топлички бисери“ коју је формирала тада ученица трећег разреда Николија Милић, и од тада тако и носимо име, које је касније скраћено и сада гласи Црквени хор „Бисери“. Дакле, званично, кума хора је Николија, а име су ученици сами одабрали. Духовни покровитељ хора је Свети Владика Николај Велимировић који је и слава хора “Бисери”. Сваке године “Бисери” су пар дана гости у Манастиру Светог Владике Николаја на Соколу.

Упорним радом, ентузијазмом, како деце тако и вероучитеља, хор је почео да напредује, а репертоар је почео да се шири. Поред црквене музике почели смо да радимо и на етно музици, тако да је хор и по томе препознатљив. Самим тим расте и интересовање друге деце за овакав вид рада, тако да тренутно радимо са још две групе млађих ученика првог и другог разреда.

Свакако да смо повремено радили и са професорима музике, који су нам исправљали грешке, усавршавали певање и заиста помогли да деца напредују константно. Већ за Светог Саву хор је учествовао у програму школске славе и изазвао пажњу јер је то било нешто потпуно ново до тада невиђено на школским приредбама. О Васкрсу 2012. године хор организује и у потпуности изводи Васкршњу приредбу која се изводи традиционално од враћања Верске наставе у образовни систем српских школа шк. 2001/02.

Те године хор гостује у манастиру Соко, где наставља да се усавршава са врсним певачима петнаестак дана. Такође први јавни наступ пред широм публиком хор самостално изводи на Ликовној колонији 2012. и то без мог присуства, што већ тада указује на квалитете деце која су укључена у рад хора.

Већ 2013 у марту имамо прво снимање за РТС у емисији “Време је за бебе”, и то је била нека врста ватреног крштења и провере квалитета и храбрости „Бисера“. После неких годину и по дана рада усталило се петнаестак деце која активно раде, уз мање осцилације. Данас их је 16-торо у ансамблу, док комплетан ансамл броји 20-торо деце, гитара и ритам секција (перкусионисти-удараљке).

Током времена репертоар се шири на етно песме, забавне, па и народне али не фолк, већ изворне. Већ следећа школска година 2012/2013. је испуњена бројном наступима на културним и јавним манифестацијама како у општини Житорађа, тако и у суседним општинама Прокупље, Дољевац, школама, библиотекама, литерарним и књижевним вечерима и сл. Како време пролази, група постаје све боља и увежбанија, редовно прати Свету Литургију и напредује у сваком погледу, и већ је у потпуности под патронатом Црквене општине Житорађа, идемо на прве екскурзије, дружење је на највишем нивоу, а група свe компактнија.

2013. година је година првог већег самосталног пројекта хора и мене – вероучитеља Горана. На предлог деце организујемо први већи концерт хуманитарног карактера под називом “Помозимо Невени”, одн. “Певајмо за Невену”, нашу другарицу којој је била потрбна помоћ за лечење.” Бисери” су са својим пријатељима, а уз водитељ,а нашег цењеног песника, господина Власте Ценића, извели концерт духовне и етно музике, а приход донирали фонду за лечење Невене Јанковић.
Већ следеће године „Бисери“ гостују у Бугарској на фестивалу „Мостови пријатељства између Бугарске и Србије“ у Ћустендилу и то комплетан ансамал који броји 20 чланова, а у организацији Удружења Бановић Страхиња из Београда са којима имамо дугогодишњу сарадњу.
Такође, са истим удружењем организујемо у хуманитарни концерт “Бисера” за помоћ Невени, у Руском Дому у Београду. На том концерту су узели учешћа и КУД Градимир, хор Сурчинске цркве Свете Петке, Куд из Прве економске школе из Београда, итд. Епилог: Невена чека операцију и надамо се успешном оздрављењу поносни да смо макар мало помогли.

Новембра 2014. хор учествује на манифестацији „Извор“ у певању изворних песама без музичке пратње у Брестовцу, у организацији Министарства културе, и осваја прво и треће место у веома озбиљној конкуренцији, што је до тада наш највећи званични такмичарски успех.
Током године хор је имао неколико веома успешних наступа у манастиру Соко, заједнички наступ са Оркестром хармоника из Угљевика из Републике Србске, као и снимање за један документарац за РТВ Републике Србске.
Свакако да смо учествовали и на Културном лету 2014. у Житорађи као предгрупа нашој диви Наиси, Снежани Спасић, на шта смо посебно поносни.
2015. је почела веома бурно, најпре позивом од стране Удружења Бановић Страхиња, за учешће на фестивалу духовне музике „Хорови међу фрескама“ као једном од најпрестижнијих у земљи. Уз помоћ Општине Житорађа и наше парохије, учествовали смо и ми поред бројних већ увелико афирмисаних хорова са дугогодишњом традицијом. Већ крајем маја добијамо позив из РТС-а за гостовање у јутарњем програму, што смо, такође, веома успешно реализовали. У току лета на летњем кампу за омладину из дијаспоре „Моба –Соко Град“ део нашег хора је учествовао у пројекту са пријатељима из Јужне Осетије и том приликом смо први пут урадили професионалне видео-спотове који су постављени на друштвеним мрежама.
У 2016. смо учествовали на Мајским музичким свечаностима“ у Републици Српској и освојили сребрну медаљу у изузетној конкуренцији београдских, новосадских итд. као и хорова из Р. Српске.
Такође, и ове године хор летује у манастиру Соко 15 дана, наравно бесплатно, као и до сада у протекле четири године, где су обављене припреме за снимање ЦД-а.
За лето 2016. предвиђена је реализација пројекта у сарадњи са Министарством културе т.ј снимање ЦД-а хора “Бисери”, што је и урађено у сарадњи са А&M видеопродукцијом из Бгд.
Хор је оспособљен да прати комплетна Богослужења, тако да ће и ту дати свој допринос у току летњег дружења са децом из дијаспоре.
За даљи рад нек нам је драги Бог на помоћ. Планирамо још бољи и квалитетнији рад, проширење репертоара, омасовљење чланства, као и ангажовање професора музике који ће још више помоћи у напредовању хора.
Од редовних активности је ту, свакако, учешће на свим културним, музичким и сл. манифестацијама где год се укаже прилика.
Лето је пред нама, па ћемо уз Божју помоћ вредно да радимо.

Свакако да овај успех хора “Бисери” не би био могућ без подршке наше школе ОШ „Топлички хероји“ са руководством које је увек имало разумевање за наше ваннаставне активности, Црквене општине, локалне самоуправе одн. Општине Житорађа, којима смо посебно захвални на подршци и помоћи око превоза, куповине хаљина за девојке итд.

ЦРКВЕНИ ХОР „БИСЕРИ“- ЖИТОРАЂА
Пројекат снимања аудио ЦД-а је реализован 2016 год.

Гостовања-наступи-такмичења почињу од 2014. год:

 • Школске приредбе
 • Фестивали народног стваралаштва
 • Такмичење Извор-Брестовац 2015, прво и треће место
 • Бугарска –Ћустендил фестивал
 • Димитровград – слава
 • Соко –град- Оркестар хармоника Угљевик
 • Руски дом Бгд
 • Хорови међу фрескама Бгд
 • Бијељина- сребрна медаља Такмичење Извор-Брестовац 2017, прво место
 • Федес- ПК2017, прво друго и треће место
 • Федес- ПК2018, треће место
 • Такмичење Извор-Брестовац 2018, друго место
 • Покровске свечаности, Општина Владимирци 12-14. 10 2018.
 • Гостовање на Међународном фестивалу уметности у Цхинвалу у Републици Јужној Осетији. (Кавказ)2017. год.
 • Вероучитељ је имао промоцију збирке песама „Тајна руже“ на државном универзитету у Цхинвалу, а концерт је одржан у Музичкој академији. Извођене су композиције на српском, руском, осетијском и грчком језику.
 • Гостовање на фестивалу у Красној Гарбатки, Владимирскаја област Руска федерација. Обишли су следеће градове у Русији: Сергијев Посад, Москву, Владимир, Суздаљ, Дивјево, Муром итд.

Пожелимо овој деци успех и благослов Господњи, да напредују и да расту у Вери и Љубави.

Ево и неколико снимака, па уживајте “,

поручује ментор хористима, вероучитељ Горан Поп Антанасковић и овим снимцима, за крај говора, све речено – бива осведеочено и уживо: