Житорађа

Основна школа у Житорађи настала је далеке 1873. године, у оно време једна од четири основне школе у Топлици. То је било у доба последњег издисаја турске владавине. Школа у Житорађи је у то време  радила нередовно, отварана је и затварана с времена на време, јер није било ни учитеља, ни учила ни књига.

Житорађа је коначно ослобођена од Турака 1877. год, у рату српске војске за слободу и независност. Стварни почетак рада основне школе у Житорађи после ослобођења од Турака је 1. децембар 1879. Похађали су је ученици из свих села Добрича на десној обали реке Топлице. После проглашења Србије за краљевину названа је Краљевско-српска основна школа Житорађска. У време окупације Србије 1915-1918, школа је била запаљена. Изгорео је сав школски намештај, учила… После ослобођења школа је почела рад изнова, 1919. године. Школа је радила и у ратним условима од 1941. до 1945. Под врло тешким условима. Након рата наставља рад.

Године 1962. постала је централна реонска основна осморазредна школа. Од 1964. постала је једна од четири основне осморазредне школе у општини Житорађа, са издвојеним четвороразредним одељењима у Подини, Влахову, Лукомиру, Речици, Глашинцу, Вољчинцу, Јасеници, Студенцу и Топоници.

На завршетку школске 1975/76. и пред почетак школске 1976/77. године све четири основне школе у општини Житорађа: Основна школа „Топлички хероји“ Житорађа, Основна школа „Кајица Бастић“ Пејковац, Основна школа „Радош Јовановић Сеља“ Дубово и Основна школа „Драгомир Стојановић Гоце“ Доње Црнатово, 1976. године донеле су одлуке о спајању у једну основну школу под називом Основна школа „Топлички хероји“ Житорађа.

Основна школа „Топлички хероји“  данас је сложна заједница од 20 школа (16 четворогодишњих, и 4 осмолетки) са базом, матицом у Житорађи. Придружена одељења се налазе  на околном терену, у атару села: Пејковац, Доње Црнатово, Дубово; Влахово, Лукомир, Речица, Подина, Глашинац, Јасеница, Вољчинац, Студенац, Топоница, Држановац, Самариновац, Стара Божурна, Бадњевац, Горње Црнатово, Дреновац, Грудаш.

Информатор о свакој школи која потпада под нашу заједничку заставу – ОШ „Топлички хероји“, наћи ћете у засебним одељцима на сајту, јер свака заслужује свој пуноправни простор.