Еко-школа

Основна школа ,,Топлички хероји” у Житорађи је од фебруара месеца 2018. године учесник у међународном пројекту ,,Еко-школа”.

 

Школе које испуне постављене критеријуме и које бригу за животну средину постављају као трајну вредност и начин живљења, добијају повељу о статусу међународне “Еко- школе” и зелену заставу са знаком Еко-школе. У овај пројекат су укључени сви ученици, наставници и учитељи наше школе са свим истуреним одељењима како виших тако и нижих разреда. Ово престижно међународно признање додељује се на две године.

Данас се овај програм реализује у више од 52 земље света, а обухваћено је више од 12 милиона ђака и студената. У Србији је програм отпочео 2011. године и од тада је Србија уцртана на мапи света као једна од земаља у којима се овај програм спроводи.

За реализацију овог пројекта потребна је подршка локалне самоуправе и предузећа општине што је наша школа несебично и добила.

У пројекат је укључено и више директора друштвених предузећа општине Житорађа као и Дом здравља и Средња школа из Житорађе.

Пројекат, у име наше школе као учесника, воде наше професорке хемије – Данијела Милић и Валентина Ашчетовић.