Дубовo

Земља родна дубовима (дуб – дрво), дивљом природом и питомим људима.

По локалном летописцу и хроничару Михајлу А. Илићу, школа датира од давне 1893. када је отпочела са радом као „као троразредна, мушка, о чему је, ондашњи министар просвете и црквених послова, обавестио начелство Топличког округа 9. октобра те године“. У корак са тадашњом живом историјом, школа у Дубову је преживела оба светска рата. За време Великог рата рад је паузиран, за време Другог светског рата је истрајала у настави, са око 100 ђака. „ До 1950. основна четвороразредна школа је радила у старој згради… Септембра ове исте године основана је осмогодишња школа као самостална јединица и саграђена нова школска зграда са шест учионица и две канцеларије. Године 1965. школа је достигла свој врхунац по броју ђака – 1100 ученика у својих осам разреда и 35 наставника.“ Од 1977. некадашња школа „Радош Јовановић-Сеља“ постаје члан школске заједнице са једним именом и душом – ОШ „Топлички хероји“ са матицом у Житорађи.

Данас, текуће 2019. године, школа у Дубову је истурено одељење матичне школе у Житорађи, мали, али не мање значајан члан ове школске дружине. Велико село је ослабљено у људству, природним миграцијама ка већим варошима, али школа истрајава захваљујући младим дубовским породицама и многодетним ромским домазлуцима који не остављају завичајно село и чији потомци су наши добри и узорни ђаци. Раду школе, једнако вредно, доприноси предан и оран наставни колектив.

* Интернет презентацију школе у Дубову можете још видети на фејсбук налогувеб-кутку и

блогу:

Репрезентативне активности и догађаји:

Поред редовних школских и ваншколских догађаја које приређујемо у дубовској школи – приредбе, обележавање важних дана – Дан школе, Дечија недеља, Дан Вука Караџића, Савиндан, крос и других удружених акција наших ђака и наставника, од скорашњих активности издвајамо и:

1. 2018. године, покретање веб-куткa: аутора Дамјана Коцића, професора математике и програмера, уз подршку креативног тима наше школе и најважније – уз оран и полетан одазив ђака. Први пројекат остварен у овом интернет простору је  фото-конкурс „ Пролеће у Дубову, 2018“, надметање за најбољу усликану и постављену фотографију са овом темом уз математичку заврзламу задату при гласању за слике. Конкурс је успешно завршен, победник прослављен, фотографије сачуване, а мини-сајт дубовске школе и даље живи, тренутно нуди словне игрице и Писаоницу (по идеји и изради Миљане Стојиљковић, професора књижевности). Сав садржај наћи ћете на датој адреси. За пројекат: веб фото-конкурс локалног пејзажа као методичко решење за вежбање математичких операција, аутор Дамјан Коцић је уважен уласком у архиву одабраних радова на конкурсу за „Дигитални час 2018.“ Министарства трговине туризма и телекомуникација.

2. Од 2017. године наша школа је учесник у великој акцији „Читалачки маратон“ у организацији издавачке куће Клет и под патронатом Министарства просвете. Успешно смо завршили први круг маратона и тренутно учествујемо у текућем другом кругу. Наши ђаци су доказано добри читачи 😉 Ментор – Миљана Стојиљковић, читачи – Ана Ивановић, Предраг Усаиновић, Јана Игњатовић, Тамара Шапоњић, Анђела Зећировић, Сара Ђокић, Ивана Зећировић.

Уместо хиљаду речи – слике наше школе и школског живота,  можете видети  овде.

Такође, свака зима у Дубову се памти, а више о томе можете наћи у Галерији.

П.С. Аутор насловне фотографије за ову нашу дубовску страницу на сајту је наш колега, професор географије и талентовани фотограф – Бранислав Стојановић. Хвала, Бане 😉